Zullen we dan nu maar naar de bruiloft gaan

Boerenbruiloften of Boerebroelof hoort onmiskenbaar bij de traditie van het carnaval. Prachtig uitgedoste boeren en boerinnen nemen deel aan dit prachtig boerenbruiloftsfeest. Mannen in mooie zwarte slipjassen of frakjassen zoals die in het zuiden des lands worden genoemd. Vrouwen in prachtige zwarte jurken met veel borduursel en kant en natuurlijk de kenmerkende witte hoofdkappen met prachtige kant en veel bloemen.

Boeren bruiloftpakken en fracjassen voor carnaval

Veel streken kennen met carnaval de boerenbruiloft. Meestal is deze op de 2e of derde dag van het carnaval. De boeren bruiloft kent een lange traditie en komt voort uit de trouwpartijen tussen boeren en boerinnnen op het platteland van vroeger. De vastenavonds boerenbruiloft borduurt voort op die oude traditie. Carnavalsvierder komen verkleed in boerenkleding zoals zwarte fracjassen en zwarte slipjassen van dikke wollen of vilten stoffen naar de nep bruiloft toe. Ze dragen allemaal zwarte hoge hoeden, soms bolhoedjes maar meestal een zwarte boerenpet. De dames lopen in zwarte boeren jurkjes met vaak een witte kanten schort ervoor. Op hun hoofd dragen zij witte kanten hoofdkappen voor de boerenbruiloft. Uiteraard zijn de boeren bruilofts gasten mooi geschminkt met de speciale boerenbruiloft make-up. De mannen plakken plakbaarden en plaksnorren op hun gezicht en zorgen voor lange en brede nep bakkebaarden. De dames dragen onder hun boerenbruiloftskappen een blonde boeren pruik. Onder hun arm dragen zij een boeren handtas die speciaal voor deze boerenbruiloft goed is gevuld met consumptie bonnen.

Boeren slipjassen en fracjassen met hoge hoeden

Fracjassen of frakjassen het is maar hoe je het wilt schrijven, stammen uit de oude boerentijd en zijn traditionele boerenkleding. De zwarte fracjas werd gereserveerd voor sjeike gelegenheden zoals een boerenbruiloft. Onder de fracjassen droegen de boeren zwarte gilets of zwarte boeren vesten. Op hun hoofd hoorde op zijn minst een zwarte boerenpet en als je iets meer te makken had een hoge zwarte cylinder hoed. De dames gingen gekleed in boerinnen jurkjes met kante rokjes. De boeren dienstmeiden hadden vaak grijs gestreepte boeren schorten aan. De sjeike boerinnen droegen uitbundige boerinnenkappen met veel kant op hun hoofd. Voor de kindertjes waren er de boeren kinderjurkjes en voor de jongens de bekende blauwe boerenkiel met rode zakdoek, zodat ze ook nog buiten konden ravotten.

Boerinnen schorten en boerinnen trouwjurkjes

In bijna alle dorpen en steden in Zuid-Oost Nederland wordt met carnaval boerenbruiloft gevierd. Ook buurtverenigingen organiseren hun eigen boerenbruiloft. De mannen lopen zware zwarte boerenmantels en de vrouwen in donkere kleding met mooie witte hoofddeksels en kanten Bydemeier paraplu's. Kortom een boerenbruiloft is een boerenfeest voor jong en oud waarbij de boeren carnavalskleding en de boerenkleding te voorschijn wordt gehaald.