Zijn jullie klaar voor Carnaval 2018?

  • 6 min lezen

Op zondag 10 februari begint in veel Nederlandse en Belgische steden het Carnaval 2018 spektakel. Carnaval wordt vooral gevierd in Nederland in het zuiden van het land. Prins Carnaval is in veel steden al op de 11e van de 11e, Sint Maarten, gekozen. De raad van 11 staat achter de schermen klaar en de praalwagens zijn bijna af. Laat het carnaval maar beginnen, Alaaf!

De geschiedenis van carnaval

De traditie van carnaval is door de eeuwen heen verandert. Eerst werd carnaval gevierd als een voorjaarsfeest. Mensen waren blij de winter weer door te zijn gekomen, aangezien in de winter niets groeit en het dan ook zwaar was voor mensen om te overleven. Met het voorjaarsfeest vierden ze dat het langer licht was en dat de temperaturen weer stegen. De goede tijd was aangebroken! Het vieren van het voorjaarsfeest was ook de manier om de kwade geesten van de winter weg te jagen met maskers en met hard geluid. Dit fenomeen zien we terug bij het Chinees nieuwjaar.

Na carnaval begint het vasten. Carnaval zoals we het nu kennen komt dan ook af van de vastenavond. De avond voordat iedereen ging vasten en de laatste keer dat iedereen zich nog goed kon volstoppen. Carnaval was dan ook een feest wat men voorbereidde op de sobere tijden die zouden komen. Het is dan ook niet raar dat veel mensen het carnaval niet alleen gebruiken om te feesten, maar ook om heerlijk met de familie te eten en samen te zijn.


Het Rijnlands carnaval of het Bourgondische carnaval?

Het vieren van het carnavalsfeest gebeurt in elke stad anders, maar daarnaast kennen we ook twee verschillende soorten carnaval, namelijk het Rijnlands carnaval en het Bourgondisch carnaval.

Bij het Bourgondische carnaval komt de naam bourgondisch voort uit de Bourgondische Nederlanden die vanaf 1384 was opgericht. Deze vorm van carnaval, die vooral in Brabant en Vlaams Brabant wordt gevierd, wordt gekenmerkt doordat carnaval wordt gezien als verzet tegen de gedwongen etiquette. De dracht is dan ook een boerenkiel met een rode zakdoek. Per stad is er één carnavalsvereniging actief die de organisatie voor het gehele feest op zich neemt.

In steden zoals Den Bosch (Oeteldonk), Bergen op Zoom (Krabbegat), Tilburg (Kruikestad), Breda (Kielegat) wordt het Bourgondisch carnaval gevierd. De Rijnlandse versie die in Limburg wordt gevierd, vindt vooral plaats op straat. Waar bij het Bourgondische carnaval Alaaf niet wordt gebruikt, wordt het in Limburg juist heel veel gebruikt! De boerenkiel komt niet veel voor, mensen kiezen hun eigen outfit uit, waarbij ze zich rijkelijk opdossen. Daarnaast worden er hier dagen georganiseerd zoals de Ouwe Wijvenavonden. Op deze avond mogen de dames stropdassen en schoenveters kortwieken van mannen die zij in de stad zien. Opletten gepast dus!


Wie is Prins Carnaval?

Tijdens carnaval is de burgemeester buiten beeld. In plaats daarvan heeft iedere gemeente, stad of dorp een Prins Carnaval. De prins is meestal iemand die al jaren actief is bij een carnavalsvereniging en er wordt dan ook een heuse verkiezing voor dé Prins Carnaval 2018 georganiseerd.

Wist je dat een Prins Carnaval een aardig spaarpotje moet hebben voordat hij Prins wordt? In veel steden waar carnaval wordt gevierd, is de Prins een gulle gever die vaak een rondje geeft in de kroeg, mee betaalt aan de carnavalsvereniging en natuurlijk zijn eigen Prins Carnaval pak koopt.

Prins Carnaval wordt door de raad van elf ondersteund. Daar waar het carnaval vooral wordt gevierd, zijn mensen al maanden voor het tijdstip van de viering bezig met het organiseren van carnaval 2018. Prins Carnaval bereidt zich ook voor op de sleuteloverdracht, zijn verantwoordelijkheden en natuurlijk op het samenstellen van zijn kostuum!


De raad van elf

De organisatie van het carnaval wordt gedaan door de raad van elf. Deze elf mannen of vrouwen zorgen ervoor dat het carnaval in goede banen wordt geleid. Zij zijn voor, tijdens en na het carnavalsfeest bezig met het organiseren van het allerleukste carnaval waar mensen nog lang over nadenken. De raad van elf is dan wel druk bezig, maar zij zijn natuurlijk ook elke dag verkleed.


Wanneer wordt Carnaval 2018 gevierd?

Carnaval wordt vooral gevierd vanaf zondag 11 t/m dinsdag 13 februari 2018. Toch worden in veel plaatsen al vanaf vrijdag carnaval feesten georganiseerd. Veel scholen geven in de week van 10 tot en met 18 februari 2018 ook carnavalsvakantie, zodat zowel ouders als kinderen kunnen genieten van het feest!


Carnavalstradities

Afhankelijk van of je in Den Bosch of Maastricht zit kunnen de tradities voor Carnaval 2018 natuurlijk verschillen. Carnaval begint natuurlijk met het verkleedfestijn. Plan met vrienden een gezamenlijke outfit of ga allemaal apart verkleed, als jij je maar comfortabel voelt en het warm hebt! Houd ook in gedachten wat het tijdstip van de viering is. Ga jij ‘s nachts op stap in de buitenlucht? Trek dan een thermoshirt aan onder je carnavalskostuum. Optochten zijn ook een vast onderdeel van carnaval. Carnavalsverenigingen kunnen na een jaar lang bouwen eindelijk hun creaties tentoonstellen en prijzen winnen. Tonpraten is ook een traditie, waarbij een moppentapper vanuit een houten ton moppen vertelt. Vergeet ook niet de dweilorkesten die van bar naar bar hoppen om de leukste carnavalsmuziek te spelen, zal jij deze tijdens Carnaval 2018 tegenkomen?


De carnavalstrends van 2018

Elk jaar zien we een duidelijke trend bij carnaval. Carnaval 2017 stond bijvoorbeeld in het teken van piemelpakken en naaktpakken. Tot de carnavalstrends 2018 horen echt de nieuwe collectie gedragen door kostuums, eenhoorn kostuums, prachtig opvallende carnavalsjassen en maatpakken. Carnaval maagden zullen vooral gaan voor carnaval kostuums zoals flower power kleding, disco kleding, historische kleding of hippie kleding die in elke collectie carnavalskleding een musthave is. Wil je met een vriendengroep verkleed dan is het leuk om outfits af te maken met opblaasbare artikelen, glitter en glamour accessoires, pruiken, baarden en snorren.

Wat we ook zien bij de carnavalstrends 2018 is dat een carnaval kostuum niet per se duur hoeft te zijn. Goedkope carnavalskleding is steeds leuker! Zo zijn de laatste jaren de gedragen door kostuums met het jaar goedkoper geworden, waardoor iedereen nu zo’n soort carnavalkostuum kan kopen. Het verschil met gewoon een carnaval pak online maken en echt een carnaval 2018 pak is de act die je om je pak heen bedenkt. Met nepwapens, bijpassende make-up, fop artikelen en muziek instrumenten of party poppers wordt jouw outfit echt geloofwaardig én uniek.

De laatste carnavalstrend voor 2018 heeft geen betrekking op een thema carnaval kostuums maar meer op een all inclusive carnaval. Steeds meer producenten maken carnavalskleding in grote maten. Zo kan iedereen een leuke outfit vinden voor carnaval 2018!

We wensen jullie allemaal veel plezier bij carnaval 2018! Vergeet niet om de leukste carnavals outfits voor dames en heren online te kopen bij e-Carnavalskleding.nl. Ga je verkleed met een grote groep? Vraag dan makkelijk groepskorting bij ons aan! Zo koop je altijd de leukste carnavalspakken tegen de laagste prijs.


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.