Wat vieren we eigenlijk met Halloween in Nederland?

  • , door Maurice
  • 2 min lezen

Elk jaar wordt Halloween in Nederland populairder. Wij Nederlanders houden nou eenmaal van een verkleedfeestje! Bij de Toppers, Koningsdag, Carnaval of bij Halloween trekken we onze mooiste kostuums uit de kast om het feestje helemaal compleet te maken. In dit artikelen vertellen we u over de leukste Halloween feestjes die dit weekend gehouden worden!


Het verschil tussen Halloween, Allerzielen, Allerheiligen en Sint Maarten
Veel mensen weten niet wat het verschil is tussen bovenstaande feestdagen of wat elke viering inhoudt. We leggen het graag even uit!

Halloween op 31 oktober

Halloween is afgeleid van All Hallows Eve, oftewel de avond voor Allerheiligen op 31 oktober. Bij de oude Kelten begon de kalender op 1 november en was 31 oktober dan ook oudejaarsavond. Hierbij was de oogst binnengehaald waardoor er sprake was van een nieuw jaar. De Kelten geloofden dat op Halloween de overledenen van afgelopen jaar terug zouden komen waarbij ze probeerden om bezit te nemen van een levend lichaam. Toen de Romeinen het Keltisch gebied betrokken vermengden de tradities waarbij de viering van de oogst en het eren van overledenen intact bleef.

In de Verenigde Staten is Halloween groot geworden doordat groepen Ieren en Schotten naar het land emigreerden. In deze tijd ontstond ook de Jack O’ Lantern, de uitgeholde pompoen met gezicht en lichtje erin. Halloween was tot de jaren 80 een kinderfeest waarbij kinderen langs de deuren gingen voor snoep. Vanaf de jaren 80 werd het ook meer een feest voor volwassenen met themafeesten, kostuums en griezel evenementen.

Allerheiligen op 1 november

Dit christelijke feest gevierd door katholieken en anglicanen vindt jaarlijks plaats op 1 november. Op deze dag worden de heiligen en martelaren van het christelijke geloof herdacht. Allerheiligen is een lotdag, waarbij men gelooft dat het weer op deze dag het weer voorspelt voor de komende periode. Allerheiligen is in Nederland sinds 1968 geen nationale feestdag meer, in onder andere België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Oostenrijk en Spanje is dit nog wel het geval.

Allerzielen op 2 november

Waar op Allerheiligen martelaren en heiligen worden herdacht worden op 2 november de rest van de overledenen herdacht. Allerzielen is dé dag waarop nabestaanden bidden voor zielen die zich in het vagevuur bevinden en die nog niet in de hemel zijn. Een dag die in het teken staat van dodenherdenking waarbij de eeuwige rustplaats van het lichaam wordt voorzien van bloemen. Het is een zeer oude kloostertraditie die teruggaat naar 998!

Sint Maarten op 11 november

Veel mensen denken dat Halloween de Amerikaanse versie is van Sint Maarten. Op beide feestdagen gaan kinderen de straat op met een lantaarntje om snoepjes en we herdenken een overledene maar daar houden de vergelijkingen wel bij op. Het is de naamdag van Martinus van Tours oftewel Sint Maarten. Historici denken dat Sint Maarten begon als bedelfeest voor de armen, wat vooral in de harde wintermaanden de armsten van de samenleving hielp. Andere bekende bedelfeesten in Nederland zijn Driekoningen, Nieuwjaar of de viering van Sinterklaas. Sint Maarten in Nederland wordt gevierd door middel van een lampionnenoptocht, vreugdevuren en Sint Maarten liedjes die worden gezongen door kinderen.

Gaat u dit weekend ook Halloween vieren en bent u nog op zoek naar een Halloween kostuum? Kijk dan naar ons assortiment Halloween kleding. Van nep bloed, kleurlenzen tot aan complete duivel kostuums. Bij e-Carnavalskleding vindt u alles wat u zoekt voor uw perfecte Halloween kostuum!

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.