Wat is carnaval in Nederland en waarom verkleedkleding?

  • , door Martijn
  • 2 min lezen

Carnaval is van oudsher een katholiek feest en ook heidense wortels heeft. Het feest carnaval wordt altijd drie dagen voorafgaand aan Aswoesdag gevierd. Vastenavond, ook wel carnaval genoemd, was vroeger een eetfestijn. Het was eigenlijk de laatste mogelijkheid om nog voor het vasten een goede maaltijd binnen te krijgen. Hedendaags zijn er nog twee verschillende vormen van carnaval die worden gevierd in Nederland, namelijk Rijnlands carnaval en het Bourgondische carnaval.

In Limburg en zuidoosten van Noord-Brabant wordt Rijnlands carnaval gevierd. Het Bourgondische carnaval wordt in het noorden en westen van Noord-Brabant en Zeeland gevierd. Het Rijnlandse carnaval kan worden vergeleken met het Keulse carnavalsfeest uit Duitsland. Zoals het Bourgondische carnaval al doet vermoeden stamt het af van onze zuiderburen, namelijk het Belgische carnaval in onder andere Vlaanderen.

Het Rijnlandse Carnavalsfeest

De carnavalsfeesten in Limburg en het zuiden van Noord-Brabant hebben veel weg van het bekende carnavalsfeest in Keulen. Dit carnavalsfeest staat bekend om haar venetiaanse kenmerken. De feestganger verkleden zich allen met de mooiste en kleurrijkste carnavalskleding. Grote groepen gaan allen tegelijk verkleed met dezelfde carnavalskleding de straat op. Daarnaast staat deze vorm van carnaval vieren bekend om haar vele carnavalsverenigingen. De verkleedkleding en carnavalskleding van deze carnavalsgroepen varieert enorm. Ieder jaar komt de carnavalsvereniging met een nieuw thema voor het carnavalsfeest. De carnavalsverenigingen hebben jaarlijks drie hoofdfeesten, bestaande uit het hofbal, sleuteloverdracht en de carnavalsoptocht. Iedere carnavalsvereniging heeft daarbij haar eigen prinselijke trio. De feestkleding en carnavalskleding van deze groepen bestaat uit veel kleurrijke patronen, en de carnavalskleding is volledig aangekleed met feestpruiken en diverse accessoires. Bij het Rijnlandse carnaval zijn de groepen vaak al maanden bezig met het feestkostuum voordat het carnavalsfeest losbarst. Veel groepen maken de themakleding en feestkleding geheel zelf. Er zijn ook diverse carnavalsgroepen die de carnavalskleding bij diverse feestwinkels en carnavalskleding winkels in de buurt kopen. Limburg biedt een veelzijdig aanbod in carnavalswinkels en feestwinkels. Er zijn zelfs speciale winkels die enkel carnavalskleding en feestkleding voor carnavalsgroepen verkopen. De officiële kleuren van het Rijnlands carnaval zijn rood, geel en groen.

 

Het Bourgondische carnaval en carnavalskleding

Dit carnavalsfeest wordt voornamelijk in het noorden en westen van Noord-Brabant, maar ook Zeeland en Zuid-Holland gevierd. Van oudsher is het een gekostumeerd eetfestijn waarbij men elkaar belachelijk maakt. Het carnavalsfeest is minder uitgebreid dan het Rijnlands carnaval en het wordt ook met eenvoudigere carnavalskleding en feestkleding gevierd. Deze feestvierders kopen vaak het kostuum bij diverse feestwinkels in de buurt maar ook bij online carnavalskleding 2014 en feestwinkels.
 

Bij het Rijnlands carnaval wordt er ook per dorp maar één prins uitgeroepen. Per jaar wordt er een nieuw motto bedacht voor het vieren van het carnavalsfeest. Hier houden alle carnavalsvierders rekening mee. Denk hierbij aan de carnavalskleding, feestkleding, feest accessoires en leuke feestpruiken. Alles wordt aangepast aan het motto dat enkel voor een jaar geldig is tijdens de carnaval. Het feest wordt veelal gevierd in cafés en zalen. Bij het Rijnlands carnaval wordt ervoor gekozen om het binnen te houden aangezien het daar warmer is. Vanwege de eenvoudigere carnavalskleding en feestkleding bestaat deze kleding uit minder lagen en hebben de feestvierders het warmer. 

 

 

 

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.