Vier het Paasfeest

  • , door Martijn
  • 2 min lezen

Met Pasen vieren Christenen dat Jezus is herrezen uit de dood. Pasen duurt twee dagen en wordt op de zondag en maandag gevierd. Pasen heeft voor veel mensen geen religieuze betekenis meer, het is een dag waarop we lekker eten en met onze geliefden eieren zoeken.

Eieren verven en eieren zoeken zijn twee dingen die voor bijna iedereen ervoor zorgen dat het Paasfeest compleet is. Toch weten veel mensen niet waar deze traditie vandaan komt. Van origine vasten Christenen tussen Aswoensdag en Pasen. Met het invoeren van de vasten verbood de kerk om eieren te consumeren. De eieren mochten pas weer worden gegeten met Pasen. Op dat moment was er natuurlijk een overvloed aan eieren waardoor iedereen eieren at. De oude eieren werden gebruikt om te verven en te versieren.

Wat wordt er gegeten?


Veel mensen eten matzes met Pasen. Deze platte cracker komt voort uit het joodse geloof. Waar christenen Pasen vieren, vieren Joden Pesach. Met Pesach wordt de bevrijding uit de slavernij in Egypte gevierd. Tijdens deze vieringsweek eten mensen alleen maar matzes. Brood met gist erin mag niet gegeten worden.

In Nederland kennen we natuurlijk vele tradities als het gaat om Pasen. Het eten van matzes, eieren verven en paastakken in de woonkamer zijn daar maar een paar van. Zo worden in delen van het land nog grote paasvuren aangestoken. En ook eiergevechten komen in delen van het land voor. Mensen proberen dan het hardgekookte ei van anderen kapot te gooien, terwijl ze proberen hun eigen ei heel te laten.

Is het je wel eens opgevallen dat in de dagen voor Pasen geen kerkklokken luiden? Niet alleen in Nederland is dit het geval, ook in België en Frankrijk is dit een traditie. De legende gaat dat alle klokken naar Rome vliegen om paaseieren op te halen om weer terug te keren op Paasmorgen.

In het buitenland hebben ze tradities waar wij van staan te kijken. Zo vieren ze in Australië  het feest niet met een Paashaas maar met een “Easterbilby”, de longoorbuideldas. De haas is een exoot die in Australië voor veel overlast zorgen. Daarom vieren ze het met een dier dat veel geliefder is dan een haas.

Wat is er leuker dan met Pasen om iets extra’s te doen voor Pasen. Verkleed je als Paashaas en verstop de eieren. Veel gezinnen zoeken in de ochtend voor of na het paasontbijt of de paasbrunch eieren. Door je te verkleden maak je de ervaring voor kinderen (en volwassenen) nog leuker. Maak er een wedstrijdje van, degene met de meeste eieren wint! Of gebruik verschillende kleuren eieren, waarbij je alleen maar eieren mag rapen van een bepaalde kleur.

Pasen in een paashaaspak is geweldig


Wat je ook kan doen is iedereen een paashaakpak geven voor Pasen. Lekker met de familie haas rond de paastafel waar jullie je paasbrunch nuttigen. Het ziet er grappig uit en het geeft leuke foto’s om naar familie te sturen.

Fijn Paasfeest allemaal!

 

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.