e-Carnavalskleding

Wat is Driekoningen?

Door:Martijn
Wat is Driekoningen?
De namen van de drie wijzen die we het vaakst horen zijn Galgalat, Malgalat en Sarathin. In Nederland is de viering van Driekoningen geen nationale feestdag, maar in veel Zuid-Europese landen is het een officiële feestdag. In landen zoals Cyprus, Griekenland, Italië, Spanje, maar ook Zweden, Zwitserland, Polen en Oostenrijk heb je op deze dag een vrije dag!

Woon je op een plek met veel gelovige mensen of ben je zelf christelijk dan weet je waar de spreuk “Christus Mansionem Benedicat” voor staat. Met Driekoningen, traditioneel een doopdag, worden ook huizen gezegend. Naast het met wijwater zegenen van huizen, wordt er ook kruit aangebracht op of boven de voordeur. Vaak wordt de spreuk afgekort tot de eerste twee cijfers van het jaartal + C + M + B + de laatste twee cijfers van het jaartal. De spreuk “Christus zegene dit huis” blijft tot Pinksteren staan op de deur, of tot hoelang het weer het toelaat natuurlijk.

De viering van Driekoningen in Nederland

Jaarlijks daalt het aantal personen dat Driekoningen naar hartenlust viert. Niet langer koopt elk huishouden een koningsbrood of koningstaart. Natuurlijk komt dit ten eerste doordat Driekoningen in Nederland geen officiële feestdag is. Daarnaast neemt het aantal christelijke gelovigen elk jaar ook nog af. Waar bij de viering van Driekoningen vaak liedjes werden gezongen, kinderen met lampionnen langs de deur gingen in ruil voor snoepgoed zijn daar nu andere feestdagen voor. Kinderen gaan tegenwoordig tijdens Sint Maarten langs de deur met een lampion, maar ook een steeds groter deel van de kinderen viert Halloween en gaat dan langs de deuren om de snoeppot te vullen.

Veel plezier met de Driekoningen viering!


Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Deze website maakt gebruik van cookies Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Chat