e-Carnavalskleding

Tips voor het Oktoberfest

Door:Martijn
Tips voor het Oktoberfest

Alles op het Oktoberfest is precies wat je ervan verwacht, maar dan beter! Het is vooral veel bier en gezelligheid. Dames lopen in een dirndl met omhoog geduwde borsten en mannen in een lederhose, precies zoals je al dacht. De Duitse Schlagermuziek maakt het feest helemaal compleet. Maar hoe overleef je het Oktoberfest als Nederlander? Wij geven je de beste tips om goed voorbereid op pad te gaan. 

 

 

Reserveer een tafel! 

 

Het is slim om in Nederland al een tafel te reserveren. Dit voorkomt rennen en duwen voor een plekje aan de felbegeerde biertafels. Hoe eerder je het doet, hoe meer kans je hebt op een goede tafel. De meeste biertenten bieden vanaf april al biertafels aan. Helaas is het Oktoberfest echt een ons kent ons feest. Kom jij vaker op het Oktoberfest? Dan zul je in de aankomende jaren makkelijker een tafel kunnen boeken. 

 

Je kunt alleen eten en drinken bestellen als je aan een tafel zit. Heb je geen tafel? Dan is het lastig om een plekje te bemachtigen. Als je vroeg bent zijn er soms nog wat plekjes vrij. Maar zonder reserveringsbandje komt je soms de tent niet eens in. Als je niet hebt gereserveerd geldt de regel ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’. Heb je een tafel weten te bemachtigen? Dan zijn er wel een aantal (ongeschreven) regels aan een biertafel: 

  • Als je aan een tafel waar minder dan 10 personen zitten zit, kan de bediener je opdragen om je tafel volledig te bezetten. Zo kom je bij onbekende te zitten, maar dit is juist heel gezellig!
  • Een tafel reserveer je voor een bepaald aantal uur. Als deze tijd voorbij is kun je blijven zitten tot de tafel weer gereserveerd is door iemand anders. 
  • Er zijn twee bier shifts. De eerste shift is tijdens de lunch van 11:00 tot ongeveer 16:00. De avondshift loopt van 17:00 tot sluit.
  • Heb je geen reservering, maar is het je wel gelukt om een tafel te bemachtigen? Let er dan op dat je niet naar buiten gaat. Bij drukte sluit de tent haar deuren, hierna mag je zonder reservering bandje niet naar binnen. 

 

 

Dirndl en Lederhose 

 

Bij het Oktoberfest houd je je aan de dresscode. Naast dat veel mensen naar dit feest gaan om te zuipen, kent het een eeuwenoude traditie met hele specifieke kledingvoorschrift; je kleed je in Oktoberfest kleding. De Oktoberfest kleding voor mannen bestaat uit een lederhose. Dit is misschien wel het bekendste kledingstuk van Oktoberfest. Naast een lederhose trek je een geruit overhemd aan en kies je voor lange witte sokken. Daarnaast maak je je outfit helemaal compleet met een Alpenhoed. 

 

De Oktoberfest kleding voor vrouwen bestaat uit een Dirndl, ook wel Heidi jurkje genoemd. Deze traditionele jurk, waar je een schort overheen draagt, valt tot de enkels. Tegenwoordig zijn er ook kortere varianten te vinden. Een Dirndl is het beste te omschrijven als een samensmelting van een rok en een mouwloos blousje. 

 

Tijdens al het bier drinken door wordt er veel geflirt. Om te laten zien dat je hiervoor openstaat of niet hebben de Duitsers iets bedacht; het dragen van een strik. Door de strik boven de rechter heup te dragen laat je zien dat je bezet bent. Als je vrijgezel bent en open staat voor een flirt, draag je de strik juist links. Voor het eerst op het Oktoberfest? Draag je strik dan in het midden. Zo laat je zien dat je een groentje bent. Een strik aan de achterkant betekent dat je zojuist een kwartier tevergeefs met de serveerster hebt staan flirten. ;) 

 

 

Prost! 

 

Als je aan het Oktoberfest denkt, denk je natuurlijk aan bier. Bier vloeit op het Oktoberfest rijkelijk. Ben je niet zo dol op bier? Dan is er genoeg andere drank, zoals wijn. En ja, deze kun je ook in pullen bestellen. ‘Iemand een litertje wijn?’ Als je bier bestelt krijg je deze standaard in een pull van 1 liter. Wijn krijg je in een tot de nok gevuld normaal glas. Je kunt ook ‘kleinere’ biertjes bestellen van een halve liter. Daarnaast schenken ze ook fris, voor de afwisseling. Het bier op het Oktoberfest is speciaal voor dit feest gebrouwen en vaak een stuk sterker dan je normale biertje. Doe dus rustig aan! Klets tussendoor met je buurvrouw en drink rustig, zodat je het de hele avond vol kunt houden.


We hopen dat je met deze tips goed voorbereid naar het Oktoberfest gaat; viel spaß!

 

 

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij maken gebruik van cookies Sluiten Meer info »
Chat