Alles wat je moet weten rondom de Pride Amsterdam

Door:Bjorn
Alles wat je moet weten rondom de Pride Amsterdam

Geschiedenis van de Pride

Vlak na de ontruiming van de homobar The Stonewall Inn in New York, ontstonden er rellen. De rellen ontstonden doordat bezoekers van de bar besloten publiekelijk in opstand te komen tegen geweldpleging door de politie. Een jaar na de rellen werd in New York ter nagedachtenis de eerste Pride Parade ter wereld gehouden. 

Zeven jaar naar de Stonewall-rellen vond in Nederland de eerste grote demonstratie plaats. Deze werd georganiseerd door de Internationale Lesbische Alliantie. Dit jaarlijks terugkerend evenement, dat sinds 1979 Roze Zaterdag heet, vindt ieder jaar in een andere stad plaats. 

De Amsterdam Pride is, in tegenstelling tot Roze Zaterdag en de Stonewall demonstraties, een feest. Dit feest wordt georganiseerd door homohoreca-ondernemers verenigd in GBA. Zij willen door dit feest te organiseren Amsterdam als homo-uitgaansstad op de kaart te zetten en de vrijheid en diversiteit van de stad te vieren.

Vele jaren later is er emancipatoire inhoud aan de Pride toegevoegd en is het festival uitgegroeid van een evenement van één dag naar een internationaal bekend LHBT-festival dat de diversiteit van de LHBT-gemeenschap tot uitdrukking brengt met sport, kunst en cultuur, roze kerkdiensten, manifestaties in diverse Amsterdamse stadsdelen en Lesbian, Senior en Trans Pride. 

 

Pride Amsterdam

Pride Amsterdam is een festival om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. De LHBT’s (Lesbisch, Homo, Biseksueel en Transgender) bepalen een weekend per jaar de norm. Iedereen loopt in roze kleding en overal in de stad zie je regenboogvlaggen. Het feit dat dit feest in Nederland zo open en gezamenlijk met iedereen gevierd kan worden, maakt de Pride Amsterdam de grootste Pride van de wereld. Zelfs veel groter dan Prides in New York, Madrid en São Paulo.

 

De regenboogvlag 

De regenboogvlag is een symbool voor tolerantie en de homobeweging. Met de vlag wordt aangegeven dat iedereen lief mag hebben en dat iedereen om elkaar geeft. Iedereen wil toch leven in een wereld met vrede? De vlag werd voor de Gay Pride van 1978 in San Francisco ontworpen door Gilbert Baker. Iedere kleur in de regenboogvlag heeft zijn eigen betekenis. 

  • Roze: seks
  • Rood: leven
  • Oranje: geneeskracht
  • Geel: zonlicht
  • Groen: natuur
  • Turkoois: magie
  • Blauw: sereenheid
  • Paars: karakter

Ga je er ook heen? Bestel hier je Gay Pride kleding! Wij willen iedereen die naar de Pride Amsterdam gaat heel veel plezier wensen.

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij gebruiken cookies Sluiten Meer info »
Chat