10tips voor de perfecte Sinterklaas en Zwarte Piet

Door:Martijn
10tips voor de perfecte Sinterklaas en Zwarte Piet

Tip 1: Ken de geschiedenis

Voordat u goed in uw rol als Sinterklaas kunt stappen moet u natuurlijk weten waar Sint Nicolaas en zijn Pietje vandaan komen. Sint Nicolaas is heilige en patroon. Oftewel de beschermer van scholieren, kooplieden, zeelieden en reizigers. Sint Nicolaas spendeert zijn tijd lekker in het mooie Spanje en komt voor ons Sinterklaasfeest in de maanden november en december naar Nederland. Dit doet hij niet met het vliegtuig, met alle Zwarte Pieten is dat natuurlijk geen doen, maar met de welbekende stoomboot!

De Zwarte Pieten zijn de assistenten van de Sint. Zij helpen de Goedheiligman dan ook bij de intocht en vermaken de kinderen. Ze halen gekke fratsen uit en delen snoepgoed uit op de verschillende dagen dat ze langsgaan op scholen.

Tip 2: Kijk het Sinterklaasjournaal

Elke avond om 6 uur wordt op NPO 3 het Sinterklaasjournaal uitgezonden. Elke dag gaan de Sint en zijn Pieten op avontuur en maken ze nieuwe dingen mee. De meeste kinderen kijken trouw elke dag naar het Sinterklaasjournaal, kijk zelf dan ook naar dit leuke journaal. Hierdoor weet u als hulp Sinterklaas precies wat er allemaal is gebeurd met Sint en zijn Zwarte Pieten.

Tip 3: Kies een mooi pak

Een mooi kwalitatief pietenpak en Sinterklaas pak zorgt ervoor dat u vanaf het begin een goede start maakt op scholen en bij de intocht. Een pietenpak bestaat uit een mooie fluwelen of velours pak met een jasje en een broekje. Daarnaast heeft een Piet een dikke maillot aan, een mooie pet en stevige schoenen. Eventueel kan een Piet ook nog een pruik dragen. Een een mooi aangeklede hulp Sint draagt natuurlijk een tabberd, maar daaronder ook een albe en klinger. De mooie sjaal is een stola. Een Sint is natuurlijk geen Sint zonder een mijter en een staf. Als laatste draagt Sinterklaas nog handschoenen, lekker warm in de koude wintermaanden!

Tip 4: Houd rekening met de temperatuur

De Sinterklaas en Zwarte Pieten activiteiten worden natuurlijk in november en december gehouden. Niet de beste tijd van het jaar om in een tabberd en pietenpakje rond te lopen. Draag dan ook thermokleding op het moment dat u deelneemt aan een intocht. Daarnaast is het een goed idee om meerdere dunne laagjes over elkaar heen te dragen. Een thermoshirt met daaroverheen nog een coltrui plus dan uw prachtige kostuum zorgt ervoor dat u de hele dag lekker warm blijft.

Tip 5: Zorg voor vermaak

Kinderen een leuke avond of middag bezorgen hangt af van jullie voorbereiding maar ook van het toneelspel. Bedenk wat voor leuke fratsen jullie gaan uithalen en hoe de interactie wordt tussen de Sint en zijn Zwarte Piet. Als u op bezoek gaat bij een familie kunt u andere dingen bedenken dan als u op bezoek gaat bij een grote basisschool. Bij grote groepen kunt u wat meer verhaallijnen bedenken zodat u snel van het ene naar het andere over kan stappen.

Tip 6: Reageer gepast op bange kinderen

Niet elk kind vindt het heel leuk als Zwart Piet en Sinterklaas langskomen. Ze schrikken bijvoorbeeld van de imposante gestalte van Sinterklaas of schrikken van de energieke Pieten. Ga op uw knieën zitten als Zwarte Piet en kom niet te dichtbij kleine kinderen.

Tip 7: Strooi niet, geef pepernoten

Niets is vervelender dan een hand met snoepgoed naar in uw gezicht krijgen, helaas zijn er elk jaar kinderen die dit meemaken omdat de Zwarte Pieten wel heel enthousiast zijn. We geven dan ook aan iedereen het advies om pepernoten aan een kind in hun hand te geven. Vinden ze dit te eng? Geef het dan aan de ouders van het kind. Ga alleen echt strooien met snoepgoed als kinderen maar vooral ouders dit graag wensen.

Tip 8: Een goede voorbereiding is essentieel

Bespreek met de familie of school waar u naartoe gaat hoe lang uw bezoekje gaat duren en wat wel en niet mag op locatie. Misschien is het een leuk idee om via een nooduitgang binnen te komen, niemand die u hier verwacht! Dan moet wel het alarm hier vanaf worden gehaald. Misschien zijn er kinderen die echt heel erg bang zijn, dan kunt u zich hierop voorbereiden. Daarnaast is het altijd leuk als u de namen van de kinderen alvast weet.

Sommige mensen zullen nog een Zwarte Piet willen zien en andere mensen willen liever een Piet met roetvegen of een gekleurd Pietje. Spreek dit dan ook goed af. Daarnaast worden soms op scholen ook bepaalde verhalen wel en niet verteld. Vraag hoe ze hun Sinterklaas en Pieten met roetvegen voor hun zien.

Tip 9: Alleen paardrijden als u dit kan

Elk jaar weer zijn we tijdens het journaal en op YouTube filmpjes van hulp Sinterklazen die niet paard kunnen rijden maar dit wel proberen. Voor een paard is het Sinterklaasfeest al spannend, het is heel druk en er is veel geluid. Denk daarnaast aan kleine kinderen en Zwarte Pieten met roetveeg die om een paard heen dansen, dan is het niet raar dat een paard hier een beetje nerveus van wordt. Als u vervolgens plaats neemt op dit paard en u weet niet hoe u een paard onder controle moet krijgen dan kan het al snel misgaan.

Tip 10: Maak er een leuke dag van

Niet alleen voor de kinderen moet het een leuke dag worden ook voor u als hulp Sinterklaas of hulp Zwarte Piet! Geniet van de dagen dat je kinderen kan verblijden met de komst van Sint Nicolaas en als Piet snoepgoed kan uitdelen en fratsen kunt uithalen.

Veel plezier de komende tijd! De mooiste Sinterklaaspakken en Zwarte Pieten pakken kun je natuurlijk kopen bij e-Carnavalskleding.


Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij gebruiken cookies Sluiten Meer info »
Chat